Drakoniškas inovatyvumas prieinamas kiekvienam

pagal | 2020 26 sausio

Interneto platybėse atradau įdomų, neseniai lietuvių sukurtą gėrimą. Jį išbandžiusi pati, panorau pakalbinti inovacijos kūrėjus.

Į klausimus atsakytisutiko Linas Matulis.

R.:Kam skirtas gėrimas, įmantriu pavadinimu „Space Dragon“? 

L.Visų pirma, „Space Dragon“ balzamas yra skirtas žmogui, kuris vienu ar kitu būdu eina sąmoningumo, vis gilesnio savęs pažinimo, asmeninio augimo, autentiško gyvenimo ir kūrybos keliu. Specifiškai, „Space Dragon“ yra skirtas tiems, kurie vienaip ar kitaip siekia vis geriau įdarbinti savo kūrybinę galią – savo vidinį Drakoną – kurią mes visi jaučiame kažkur giliai savyje. Nes nesugebėjimas įdarbinti tos galios – savo vidinio potencialo – ir yra viena didžiausių žmonijos tragedijų mano asmeniniu suvokimu.

space

Foto iš Gyvenimo dizaino laboratorijos archyvų. Drakono gimimas.


R.: Kodėl
 jūs manote, kad jis vertas dėmesio? 

L.: Dėl poros priežasčių – „globalios“ ir „lokalios“.

Globali: Nes pasaulyje jau egzistuoja perteklius produktų, kurių ilgalaikis strateginis tikslas – tiesiog stimuliuoti mases, manipuliuojant akimirkos pasitenkinimo impulsu ir baime.

Tuo tarpu „Space Dragon“ yra kompanija, kurios ketinimas yra ne tik teikti aukštos kokybės natūralų produktą, bet ir kreipti jį vartojančių žmonių dėmesį į vis gilesnį savo kūrybinių galių suvokimą bei strateginį jų įdarbinimą.

Lokali: Nes gerti „Space Dragon“ balzamą tiesiog yra malonus patyrimas – nei man pačiam, nei mūsų fanams anksčiau nebuvo tekę patirti jo kažkur kitur. Todėl dažniausiai, kai paklausi žmonių, pirmą kartą ragaujančių šį balzamą, į ką tai jiems panašu, atsakymas būna „į.. nieką“. Arba, kaip sako vienas „Drakono“ fanų, „Užjaučiu tuos, kurie nemėgsta imbiero – mums daugiau liks.“

R.: Ar manote, kad juo galima pakeisti įprastą tonizuojamajį gėrimą, pvz. kavą? Ar, jeigu kalbėtume apie alkoholį ,– galbūt pakeisti alų?

L.: Nemanau, kad „Space Dragon“ tikslas yra kažkurį produktą „eliminuoti“.

Kava turi savo vietą mūsų kultūroje – aš pats ją labai mėgstu, nors negeriu kasdien – alus, matyt, irgi. Nors tai yra vienas iš tų gėrimų, kurių aš greičiausiai jau nebesuprasiu. Space Dragon’o tikslas, mano suvokimu yra ne kažką „pakeisti“, o užpildyti tą poreikių tarpą, kuris jau yra atsivėręs.

R.: Keliese kūrėte šį gėrimą? O gal dar vis kuriate?

L.: Trise: Raminta, Aivaras ir aš.

Mes dirbame kartu nuo 2013 metų prie kitų Gyvenimo Dizaino Laboratorijos (GDL) projektų, tad pradėję vystyti „Space Dragon“ balzamą jau turėjom tam tikrą įdirbį. Žinau, kad tokio pobūdžio produktus įmanoma sukurti dirbant vienam – tiesiog samdant kitus žmones bei įmones – bet bent jau man komanda yra žiauriai svarbu. Ir taip, neabejotinai, mes vis dar kuriame „Drakoną“ kartu. Ir panašu, kad aktyviai kursim jį bent artimiausius 3-5 metus.

R.: Ar balzamo formulė dar keičiasi?

L.: Balzamo formulė lengvai mutuoja, keičiasi ir tobulėja, bet bazinė struktūra jau yra 90% tokia, kokią mes įsivaizduojame galutiniame „tobulo“ produkto variante.

Atejunas_d

R.: Viena iš minčių, kilusi man pačiai paragavus Space Dragon, buvo, jog aš tai jau kažkur gėriau! Pasirodo, tik savo vaizduotėje: ukrainiečių autorės, pasirašiusios Max Frei slapyvardžiu, pirmoje knygoje „Atėjūnas“ veiksmas vyksta kitame pasaulyje, kuriame pridėjus šiek tiek burtų pagaminamas stebuklingas Kacharo balzamas, kurio poveikis panašus kaip kavos, tik daug malonesnis, nes jis kaip mat pražvalina galvą ir prašviesina akis po bemiegės nakties. Ar teko ką nors girdėti apie šią knygą?:

L.: Ši vieta visame interviu man pati įdomiausia. Kodėl? Nes, Rūta, tu iš tikro ATSPĖJAI Drakono įkvėpimo šaltinį! Dar nėra taip buvę. Visa istorija atrodo maždaug taip: 2014 balandžio pradžioje aš dirbau savo namuose prie kompiuterio, kol atėjo laikas pertraukai ir aš nuėjau prie sofos, ant kurios gulėjo atversta Makso Frajaus (Max Frei) knyga – berods, „Atėjūnas“ iš „Echo Labirintų“ serijos. Kad būtų aiškiau, aš esu perskaitęs turbūt 6 šios serijos knygas iš 10 – tiek, kiek buvo išversta į lietuvių kalbą – kai kurias jų skaičiau po kelis kartus ir esu absoliutus fanas. Man patinka laisvalaikiu atsiversti bet kurį puslapį ir pasinerti į jį. Turbūt nežinau kitos knygos, kuri teiktų tiek daug ilgalaikio malonumo.

Tą kartą aš taip pat atsiverčiau atsitiktinį puslapį, kuriame kalba ėjo apie stebuklingąjį ir jau gerai vaizduotėje pažįstamą Kacharo balzamą. Turbūt per kokią minutę ar dvi man tapo aiškūs pagrindiniai struktūriniai šio balzamo sluoksniai:

Stimuliuojantis – matė. Aštrus – imbieras. Riebus – kokosas ir grietinėlė. Magijos – egzotiški prieskoniai.

Tai ta magija Space Dragon atveju ir nutupia egzotiškų prieskonių pavidalu – jei kalbam apie skonį. O jei bendrai, visą apimančios „elementariosios magijos“ jausmą mes stengiamės komunikuoti visur – nuo grafikos etiketėje iki tekstų ir rinkodaros.

R.: Kiek laiko praėjo nuo idėjos apie „Space Dragon“, iki jo įgyvendinimo?

L.: Mažai.

Progreso eiga. Kūrėjų foto iš Gyvenimo Dizaino Laboratorijos

Kūrėjų foto. Pradiniai variantai.

Mes su Raminta ir Aivaru tuo metu jau buvom įdiegę į savo komandos kultūrą „better done, than perfect“ (laisvas vertimas „geriau netobulai pradėti, nei tobulai delsti“)

Idėja gimė 2014 m. balandžio pradžioje, o balandžio 14 dieną pirmąjį Space Dragon prototipą jau testavo GDL Mikrokonferencijos dalyviai. Beje, prototipas buvo taip toli nuo dabartinio gėrimo, kaip tik galima įsivaizduoti – tamsiai žalias, saldus ir kartokas skystis, su paviršiuje plaukiojančiais kokoso riebalais, kurie ilgainiui ėmė stingti.

„Jei tau negėda parodyti pirmojo savo prototipo – tu jį parodei per vėlai“ sako viena iš nerašytų „Verslo Mūzos“ ir startuolių kultūros taisyklių. Stengiamės jos laikytis.

R.: Gal su kuo nors konsultavotės, ieškodami tos vienintelės balzamo formulės? Nejaugi visą gamybos procesą atlikote patys?

L.: Gamybos procesas tikrai buvo ganėtinai vingiuotas:

Idėja atėjo man, bet aš neturėjau nei techninių/kulinarinių žinių nei įgūdžių, kad galėčiau imtis to, neįsiveldamas į daug laiko bei energijos reikalaujantį procesą. Todėl paprašiau, kad pirmąjį Space Dragon variantą pagal mano aprašymą sukurtų mūsų draugė Lina (www.yamuna.lt), kuri yra dieviška kulinarė.

Kaip jau sakiau, pirmasis Space Dragon variantas – kuriuo mes vaišinom kitus žmones ir fiksavom jų reakcijas GDL Mikrokonferencijoje – buvo žalsvas, aštrus skystis, kurio paviršiuje plaukiojo stingstantys kokoso riebalai. Įdomioji dalis? Ten JAU buvo žmonių, kuriems patiko ir jie net norėjo tai įsigyt!

Būtent Mikrokonferencijos metu prie manęs priėjo Gediminas Kaziukaitis, chemikas, ir pasisiūlė suteikti informacijos apie emulsijas – apie tai, kaip padaryti, kad riebalai neplauktų paviršiuje.

Jo atsiųstas gal kokio 1000 žodžių maisto chemijos – vien tik natūralūs produktai!.. – almanachas tapo vienu iš bazinių įrankių Space Dragon balzamo kūrimo procese. Raminta, tobulindama „Drakono“ receptą grįžta prie jo vėl ir vėl ir vis atranda ten kažką naujo.

Bet neabejotinai didžiausia indėlį „Drakono“ recepte atliko būtent Raminta. Nors savo patarimais, pastebėjimais, reakcijomis ir pasiūlymais „Drakoną“ formavo daug žmonių, bet būtent Raminta per šimtus eksperimentų atkalibravo tą „Drakono“ tekstūrą, skonį, kvapą ir pojūtį, koks yra dabar. Milžiniškas, nuoseklus, ilgalaikis darbas.

DSC04327

Produktas ant aukščiausio laiptelio

R.: Gal buvo kokių nors sunkesnių išbandymų, ar nesėkmių, susijusių su Space Dragon kelio skynimuisi į rinką? O gal tas kelio skynimasis vis dar vyksta?

L.: Kelias į rinką neabejotinai dar tik prasideda. Ir išbandymų bei nesėkmių taip pat buvo – nuo chaoso komandoje, kai nė vienas iš mūsų nebuvom iki galo tikri ar liksim kartu iki elementarių „techninių“ klaidų, dėl kurių sugenda virš 200 buteliukų, vėluoja užsakymai klientams ar pas naują gamintoją pagamini 100 litrų Drakono, kuris labiau primena kažkokį kartų slyvų sirupą.

Dabar tai prisiminus juokinga, bet kai esi ten – tokios klaidos kainuoja daug pinigų, laiko, energijos ir emocijų – juoko buvo mažiau.

Tiesa, Drakono komanda – dar kartą – yra nereali. Ir juoko, bei abipusio palaikymo ir pabaksnojimo buvo net ir sunkiausiais laikais. Ačiū jums, neprilygstamieji Aivarai ir Raminta!

R.: Dėkoju Linui ir visai Space Dragon komandai.

Beje, pasirodo, šis gėrimas ne tik internetu pasiekiamas. Prieš keletą dienų, beklaidžiodama Vilniaus senamiesčiu užsukau į Mint Vinetu – ten jau galima ne tik paprastos matės pagurkšnoti, bet ir šio balzamo. 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *