Populiariausios kavinės Kaune ir kavos skrudinimo ypatybės (Interviu su barista)

pagal | 2020 30 sausio

Daugelis žmonių neįsivaizduoja savo ryto be gardžios ir kvapnios kavos puodelio. Jau pirmieji kavos gurkšniai  mus užtonizuos, padarys žvalesnius bei nuteiks gerai dienai. Tačiau, yra viena problema – ne visi mes gebame ar turime galimybę pasidaryti skanios kavos, todėl pagrindinė išeitis yra kavinės. O jų yra daug, todėl išrinkau tris populiauriausias – Vero Cafe, Coffee Inn, ir Caif Cafe, apie kurias pateiksiu kiek įmanoma objektyvią nuomonę ir įvairių kriterijų vertinimus.

Interjeras ir tvarka

Vero cafe kavinėje pagrinde vyrauja švelnios bei žaismingos spalvos, kurios sukuria tikrai skoningą dizainą, o įvairios interjero detatės duoda savito žavesio ir jaukumo. Coffee Inn šviesios ir kreminės spalvos taip pat leidžia jaustis jaukiai. Visiškai kitoks dizainas vyrauja Caif Cafe kavinėse, ten apstu šaltų ir tamsių spalvų, kurios suteikia visai kitokį įvaizdį. Nepaisant to, atskirą savitarnos zoną turinti Caif Cafe leidžia patogiau ir greičiau klientams paruošti kavą gerimui. Apibendrinus, visos kavinės turi savitą ir skoningą dizainą, o baras ir stalai visą dieną, kada užeitum, išlieka švarūs ir tvarkingi.

11216279_10203591695307549_1807849848_n

Kavos skonis ir kokybė

Tam, kad įvertinčiau kavos skonį kuo objektyviau, kiekvienoje iš kavinių išsirinkau paragauti po esspreso ir latte puodelį. Tiem kas nežino galiu priminti, jog espresso yra vieno gurkšnio stipri kava, o latte yra tiesiog silpna pieniška kava. Taigi, pirmiausiai lyginant pieniškas kavas didesnio skirtumo nematyti, visose kavose pienas išplaktas nepriekaištingai, kava nesudegusi, o skonis lengvas ir švelnus. Ko pasigedau Caif Cafe baristos ruoštoje latte tai latte art‘o (piešinėlio ant kavos paviršiaus), kai tuo tarpu tiek Vero Cafe, tiek Coffee Inn baristos meistriškai papuošė mano kavą.

Visose trijose kavinėse espresso buvo tikrai geros kokybės, tačiau norėčiau išskirti Vero Cafe ragautą vieno gurkšnio kavą, nes būtent ten viršutinis kavos sluoksnis buvo pats storiausias, o skonis ryškiausias kas leidžia pajusti tikrą kavos poskonį. Vero Cafe vienintėlė gali pasiūlyti gerti savo mėgstamą kavą iš skirtingų rūšių pupelių – taip klientai gali atrasti vis naujesnių skonių derinių.

Kainos ir meniu įvairovė

11256463_10203591695227547_1889015906_n

Meniu visose šiose kavinėse labai panašūs, šiek tiek skiriasi šaltų gėrimų pasiūla, tačiau didesnių skirtumų nerasit. Lyginant šias tris kavines Caif Cafe kainos yra žemiausios (Espresso kaina 0,98eu, o mažas puodelis latte 1,42eu), tada seka Coffee Inn (Espresso 1,01eu, latte 1,59eu), o didžiausios kainos vyrauja Vero Cafe. Ten už esspreso shot‘ą teks sumokėti 1,19eu, o už mažesnio dydžio latte 1,69eu. Tačiau sumokant daugiau gauni pačios geriausios kokybės kavą, todėl tikriems kavos gurmanams rekomenduočiau Vero Cafe atrasti mėgstamiausią kavą. Tie, kurie mėgsta įvairiais sirupais pagardintą kavą arba kavos kokteilius ir ne tik, didelio skirtumo tarp kavinių siūlomų gėrimų kokybės nepajaus, nes gėrimo pagrindą sudaro įvairūs priedai ir sirupai.

Šia tema daug ką pasakyti gali ir Vero Cafe House kavos skrudintojas, Barista iš didžiosios raidės arba tiesiog užkietėjęs kavos mylėtojas Mindaugas Žičkus.

10933864_610366729106781_3726391111973092064_n

Mindaugai, kaip pradėjai domėtis kava ir kiek laiko tavo kasdienybė neatsiejama nuo jos? Kokie tavo pasiekimai šioje srityje?

Na, taip gavosi, kad atsitiktinai ieškodamas studentiško darbo pradėjau dirbti barista Vero Cafe ir nepajutau, kaip šis darbas mane įtraukė. Turbūt todėl kava lydi mane kiekviena diena jau daugiau kaip 2 metus. Aš, per visą šį laiką, įsigilinau į pačią kavos filosofiją, įgijau reikiamų žinių ir išmokau taisyklingai paruošti kavą, tačiau didžiausias mano pasiekimas yra tai, jog pasiekiau savo išsvajotą ir užsibrėžtą tikslą – tapau tikru kavos skrudintoju.

Papasakok, kaip kava atkeliauja iš kavamedžio tiesiai į puodelį?

Pirmiausiai yra nuskinama kavos uoga, kurioje dažniausiai yra dvi pupelės. Tada, iš uogos kavos pupelė yra išimama keturiais būdais – pilnai plautu, pusiau plautu, sausu ir honey procesu. Vėliau pupelės yra džiovinamos, o poto jau ir perduodamos skrudinti. Šviežiai skrudinta kava yra iš karto sandariai supakuojama ir tik tada patekus į kavinę ar namus, ją sumalus paruošiama vartojimui.

Papasakok plačiau apie tai ką turbūt išmanai geriausiai – kavos skrudinimą. Kokią reikšmę skrudinimas suteikia kavos skoniui?

Skrudinimas yra turbūt mano paskutinioji aistra. Šis procesas turi tiek pat, o kartais net ir daugiau įtakos galutiniam kavos skoniui, negu pats kavos paruošimas. Skrudinant kavą ir vykstant įvairiems cheminiams ir fizikiniams procesams, pupelėje atsiskleidžia tikras kavos skonis bei įvairūs poskoniai. Skrudinant kavos pupeles gali atsitikti visokių nelaimių, kurių pasekoje galima sugadinti pačią kavą, todėl man šis darbas ir patinka, nes sugebėdamas išvengti tokių situacijų tampi vis geresniu savo srityje.

Kokios kavos gerimo tendecijos vyrauja tarp lietuvių?

Lietuvoje kavos kultūra sparčiai plečiasi, kaip ir kavą geriančiųjų žmonių akiratis. Žinoma senesnių pažiurų žmonių visada buvo ir bus, tačiau lietuviai šiais laikais yra kiek liberalesni ir drąsiau išbando įvairias su kava susijusias naujoves. Ko lietuviai tikrai nemėgsta tai rūgščios kavos (juokiasi), jiems arčiau prie širdies stipresnė juoda kava su šlakeliu šalto pieno.

Ir pabaigai, kokia tavo mėgstamiausia kava?

Ragaudamas kavą visuomet geriu espresso, todėl, kad dievinu šį gėrimą, tačiau laisvalaikiu dažniau renkuosi mocha – man labai patinka kavos su šokoladu išgaunamas skonis.

Taigi, dabar jau žinome, kad aistra kavai ir jos skrudinimas yra neatsiejami dalykai jos kokybei užtikrinti, todėl geriant kavą linkiu kiekvienam iš mūsų atrasti patį nuostabiausią skonį ir subtiliausią aromatą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *