Ypatinga arbata iš Nepalo, sujungsianti socialinį – finansinį verslą bei kelionių magiją

pagal | 2020 31 sausio

Ernestas Klevas – jaunas vaikinas iš Lietuvos, išvykęs studijuoti į Daniją, sugalvojo verslo idėją. Nusprendė sujungti du didžiausius savo pomėgius – keliones ir arbatos degustavimą. Kartą su kuprine ant pečių aplankęs daugybę Nepalo kaimų ir išvydęs ekologiškus šeimyninius arbatžolių ūkius sau pasakė: aš galiu žmonėms pasiūlyti kažką išskirtinio. Grįžęs į Daniją pradėjo vystyti verslo idėją ir šiandien laukia pirmosios arbatos siuntos bei ruošiasi savo virtualios gurmaniškų arbatžolių parduotuvės startui. Kokios arbatos populiariausios, koks yra nepalietiškos arbatos kelias ir ko reikia, kad žmogus įgyvendintų savo svajonę, dalinasi E. Klevas.

Kaip kilo idėja imtis arbatos verslo?

Anksčiau valgydamas sumuštinius gerdavau paprasčiausią arbatą iš pakelių, tikrai nebuvau arbatos gurmanas. Viskas prasidėjo nuo mano aistros keliauti. Keliaudamas po Aziją, ypač kai lankiausi Indijoje, Nepale, eidamas su kuprine ant pečių per nuošalius kaimus, paragavau nepaprastai skanios arbatos, pamačiau kaip ji auginama, apdirbama iki vartojimui tinkamų arbatžolių. Ši patirtis mane pakerėjo ir ilgainiui tiesiog įsimylėjau arbatą. Mačiau, kaip smulkūs fermeriai neturi kur ir kaip realizuoti savo idėjų, verslo, nors nedideli šeimyniniai ūkiai augina nepaprastai kokybišką arbatą. Toji arbata organiška, natūraliai gamtos išauginta. Galima teigti, kad tai žmogaus beveik  nepalytėtas produktas. Tokios arbatos skonis labai skiriasi nuo įprastos ir yra kur kas stipresnis, atskleidžiantis natūralų subtilumą.

Koks yra tavo arbatos kelias?

Viskas prasideda Nepale. Iš ūkių arbata siunčiama į Nepalo sostinę Katmandu, iš ten – į Kalkutos uostą Indijoje. Laivais iki Kopenhagos arbatžolės gabenamos apie pusantro mėnesio, jei reikia greitesnio varianto, pasitelkiu lėktuvus. Jais skraidinama arbata Europą pasiekia maždaug po savaitės. Tada, jei krovinys neviršys 100 kg, pats su automobiliu pasiimsiu, jei priešingai – pasitelksiu krovinių pervežimo įmonę. Vėliau arbatžoles pardavinėsiu internetu. Galbūt pats eisiu ir siūlysiu savo produktus nedideliems bei jaukiems šeimos restoranėliams, kadangi arbata, kurią parduodu, tikrai išskirtinė ir gurmaniška. Man rūpi vertybinis arbatos vartojimo aspektas. Taip pat siūlysiu arbatą išskirtiniam Danijos prekybos centrui, kuris pardavinėja kitokius, netradicinius ir išsiskiriančius produktus.

O ar tavo verslo planuose yra Lietuva?

Tiesą sakant, šiandien ne. Dėl labai paprastos priežasties – kainos. Mano siūloma arbata lietuviams galimai per brangi. 100 g kaina svyruotų nuo 25 lt iki 80 lt. Žinoma, darbų pradžioje taip pat ir Danijoje nepardavinėsiu tokios brangios arbatos. Tam reikia didesnio kapitalo. Apskritai planuoju prekybą ne tik Danijoje, bet ir Skandinavijoje bei Vakarų Europoje.

Ar sunku yra užsieniečiui pradėti verslą Danijoje?

Tikrai ne. Pakanka turėti geltoną kortelę, kuri išduodama Europos Sąjungos piliečiams, jei jie atvyksta į Daniją gyventi su rimta priežastimi. Ta priežastis gali būti studijos, darbas ar panašūs dalykai. Kadangi studijavau Danijoje, šią kortelę jau turiu. Na, o visa kita, teisiniai momentai (bent jau kol kas) klostosi sklandžiai. Manau taip pat, kaip klostytųsi ir bet kuriam kitam danui, sugalvojusiam įgyvendinti savo svajonę.

Kaip suprantu, tavo verslui svarbi ekologija ir autentiškumas. Kaip apibrėžtum savo verslo idėjos filosofiją?

Iš tiesų, nesu apie tai galvojęs. Taip, man rūpi išskirtinumas, ekologija. Noriu klientams suteikti unikalią kokybę. Net arbatos pakuotės bus gaminamos iš natūralaus, ekologiško nepalietiško popieriaus, kuris išgaunamas iš augalų, augančių Himalajų kalnuose kelių tūkstančių metrų aukštyje. Be to, mano tikslas yra sujungti socialinį verslą, kelionių kultūrą ir įprastą verslą. Ne milijonas yra mano pagrindinis tikslas.

Kokios arbatos šiuo metu pačios populiariausios?

Tendencijos labai aiškios. Bene populiariausios yra earl grey, jazminų, įvairiausios japoniškos arbatos, prieskoninės arbatos, baltoji arbata. Viena prabangiausių arbatų šiandien – „Silver tips“. Dažnai žmonės galvoja, kad skirtinga arbata išgaunama iš skirtingų augalų, tačiau dažniausiai yra subrandinama to paties arbatmedžio, tik skirtingu metu nuskinama, kitaip džiovinama ir t.t.

Kiek kartų ir kada būna arbatos rinkimo sezonai?

Viskas  priklauso nuo oro sąlygų, tačiau dažniausiai arbata skinama 3 kartus per metus – pirmasis derlius nuimamas maždaug kovo mėnesį, vėliau liepą ir lapkritį. Tačiau kaip ir sakiau, tai priklauso nuo oro sąlygų, viskas gali keistis. Tad dabar nekantrauju ir laukiu savo arbatos, kurią artimiausią mėnesį jau turėčiau laikyti savo rankose.

Kokių rūšių arbatą siūlysi savo klientams?

Galvoju apie dešimtį rūšių, nors greičiausiai aštuonias rūšis. Jos bus visiškai alternatyvios. Tikiuosi, kad vėliau pavyks sukurti didesnį asortimentą.

Kaip manai, ko reikia, kad žmogus įgyvendintų savo svajonę?

Reikia viską daryti su aistra, užsidegimu ir labai stengtis. Asmeniškai aš labai domiuosi arbatomis, keliauju po pasaulį, noriu darbą paversti savo pomėgių sinteze. Sunku svarstyti kaip man seksis, nes viskas dar tik prieš akis. Labiausiai jaudinuosi dėl savo dar netobulo danų kalbos vartojimo, kadangi ši kalba išties labai sudėtinga. Danai pukiai kalba angliškai, tad dažnai su jais taip ir susikalbu, tačiau bendraujant su klientais norisi glaudesnio ryšio, kuris kur kas geriau užmezgamas kalbant pirkėjo gimtąja kalba. Tačiau nepaisant visų nuogąstavimų, viliuosi, kad daug dirbant ir stengiantis tobulėti viskas seksis labai gerai.

Dėkoju už atsakymus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *